De woning als warme & winddichte jas...

Wanneer het buiten koud is, heb je behoefte aan een warme jas. Maar als het dan ook nog eens hard waait, wil je natuurlijk ook de wind tegen houden. Bij woningen werkt dat net zo!

De woningen zijn opgebouwd volgens het passiefhuis-principe. Ze zijn dan ook standaard zeer optimaal geïsoleerd. Dit geldt voor gevels, wanden en vloeren, maar ook voor de kozijnen met triple-beglazing.  Tegelijkertijd maken we alles ook optimaal luchtdicht. Dat is de andere belangrijke factor in het besparen van energie. Alle kieren en naden zijn netjes dichtgemaakt en de kozijnen zijn standaard voorzien van dubbele kierdichtingen.
Belangrijk aandachtspunt: de luchtkwaliteit wordt zeer optimaal geregeld en ramen kunnen desgewenst gewoon open. Dit principe zorgt ook in de zomer voor minder opwarming. Lees hier meer over bij comfort & gezondheid.


Energie die je hebt, wil je niet kwijtraken

Bij YINT is altijd de basis dat we de energie die er al is ook willen vasthouden. Natuurlijk is hierbij de "warme en kierdichte jas" erg belangrijk. Toch raken we dan ook nog veel energie kwijt wanneer we water of lucht willen verversen. Daarom maken we gebruik van het feit dat je energie kunt overdragen.

Van de warme lucht die wordt afgevoerd wordt de energie afgestaan aan de verse lucht die de woning binnen komt.

Van het warme water dat we anders zo laten weglopen wordt de energie afgestaan aan het schone warme water dat we gebruiken.

Dat is dus winst voor het milieu en winst voor de portemonnee.

 


Energieprestaties

Naast de verplichte energieberekeningen die nodig zijn voor de vergunningen, maken wij ook energieberekeningen op basis van de nZEB-tool. Deze berekeningen geven een nauwkeurig beeld van de werkelijk te verwachten prestaties van alle verschillende energiestromen. Concreet houdt dit in dat we voor iedere woning hiervan een separaat overzicht verstrekken.

Naast de "warme jas" en de andere technische maatregelen zijn ook oriëntatie van de woning en de grootte van de lichtopeningen erg belangrijk voor de energieprestaties. Stel dat een woning ten opzichte van een andere identieke woning alleen maar een andere oriëntatie heeft, dan geeft dat toch al verschillen in het energieverbruik.


Wek je eigen energie op

Bij YINT kun je naar wens zelf een hoeveelheid energie opwekken. Dit kan met een aantal panelen, maar - afhankelijk van het ontwerp - ook tot nul-op-de-meter of zelfs  energie-leverend. Verder zijn er standaard mogelijkheden om de energie op gunstige momenten op te slaan. Bijvoorbeeld bij zonnig weer of juist op een moment wanneer de stroom voordelig is. Dat laatste zal in de toekomst ook steeds belangrijker worden, omdat energieprijzen gedurende de dag kunnen veranderen.

Er zijn tevens gemeenschappelijke oplossingen mogelijk op het niveau van de (mini)wijk. Hierbij kan energie tussen de woningen uitgewisseld worden. De levering van PV-panelen en andere installaties in combinatie met het leveren van warmte kan ook via een esco worden aangeboden.

 


Wat kun je zelf?

YINT doet er alles aan om de woningen zo optimaal mogelijk energiezuinig te maken. Daarnaast is het ook belangrijk hoe de bewoners met energie omgaan. Wat wij standaard doen is het zichtbaar maken welke energiestromen er door je huis gaan. Gemakkelijk leesbaar in een app of op een scherm. Daarmee verwachten we je te motiveren om op allerlei gebieden zuinig met energie om te gaan.

Welke energiestromen zijn dat?
- opgewekte energie
- huishoudelijk gebruik van energie
- energie voor warmtapwater
- energie voor de verwarming van de ruimten

YINT footer

© Copyright - YINT design & build BV