Circulaire woningen
We hebben de aarde in bruikleen! Bij YINT zijn we zuinig op deze creatie. Er zijn zoveel mooie en milieuvriendelijke materialen om woningen mee te bouwen, dat we die zoveel mogelijk willen gebruiken. Duurzaamheid of circulariteit zijn hele ruime begrippen. Bij YINT hebben we deze daarom vertaald naar concrete maatregelen die je kunt meten, vastpakken en voelen.
We staan voor kwaliteit zodat allerlei oplossingen degelijk en robuust zijn. Alle onderdelen moeten lang meegaan, want dat is pas echt "duur"zaam.
Geen tocht & koudeval, maar juist behaaglijke & gezonde keuzes. Alles om te bereiken dat de bewoners fijn, goed en gezond kunnen wonen.
Weet je dat "architectuur" ook een circulaire waarde is? Die draagt er namelijk aan bij dat de woningen lang blijven staan. Daarom worden bij alle projecten onafhankelijke architecten ingeschakeld om dit in te passen in de omgeving.
Waarde van materialen
Hoe langer we de materialen kunnen gebruiken des te duurzamer het is. Voor alles wordt dus gekozen voor robuustheid. Hierbij wordt gekeken naar onderhoud, repareerbaarheid en stabiliteit van een materiaal door de tijd heen.
Ook na een lang gebruik van een woning wil je de waarde van de materialen vasthouden. Vroeger werd er - na gebruik - veel weggegooid. Nu denken we bij alles na hoe we materialen ook na gebruik weer op andere manieren kunnen toepassen. Daarom zetten we de hele woning zo in elkaar dat alle verschillende onderdelen ook ooit weer eenvoudig te scheiden zijn.
Bij steeds meer onderdelen geven de verschillende leveranciers ook garantie op teruglevering. Soms zelfs met vergoeding. Dat verhoogt dus ook nog eens de eindwaarde van de woning. De specificaties van de materialen (de eigenschappen, waar het vandaan komt, wie heeft het geleverd, afspraken met leveranciers) worden vastgelegd in een database, zodat de woningen opgenomen kunnen worden in het Madaster.
Omdat de woningen aan de binnenzijde telkens opnieuw zijn in te delen, hebben we ervoor gezorgd dat onderdelen als tussenvloeren en -wanden in kleine onderdelen hermontabel zijn en desgewenst uitgewisseld en bijbesteld kunnen worden. Zelfs wanneer je vides wil maken of juist een vloer aanbrengen of wanneer de trap op een andere plaats gewenst is, kan dat. Dat maakt dat onderdelen telkens kunnen worden hergebruikt.
Gebouw paspoort
Feitelijk is een gebouw een opslag van een hoeveelheid verschillende materialen met verschillende eigenschappen. We zorgen ervoor dat ook na gebruik de materialen opnieuw makkelijk kunnen worden hergebruikt. De materialen kunnen bijvoorbeeld makkelijk worden gescheiden. Een ander punt is dat het belangrijk is de exacte eigenschappen, de herkomst en de hoeveelheden van deze materialen vast te leggen. Deze informatie is dan bijvoorbeeld na 100 jaar makkelijk terug te vinden. Dan is op dat moment in de toekomst ook duidelijk voor welke alternatieve (bouw)producten geschikt zijn. Bij YINT werken we mee in samenwerking met platform CB'23 om alle informatie rondom gebouwen op een goede manier vast te leggen voor optimaal gebruik in de toekomst.
Integrale benadering
Om tot een optimaal concept te komen heeft YINT housing allerlei verschillende aspecten op het gebied van circulariteit met elkaar gecombineerd. Juist door de jarenlange ervaring op het gebied van integraal en industrieel denken en werken is dit concept tot stand gekomen. Bouwen bestaat uit veel verschillende disciplines. Het gaat bijvoorbeeld over materialen, constructie, warmte, licht, comfort, gezondheid, water, lucht, geld, energie, bescherming, gemak, etc. Ook alle onderstaande buttons hebben dus in meer of mindere mate met circulariteit te maken.
© Copyright - YINT design & build BV